teken
hier
de
petitie

Uitnodiging
Jesse Klaver

Geachte fractievoorzitter van Groenlinks,
Beste Jesse Klaver,

Hierbij willen wij u uitnodigen om op woensdag 14 maart om 11.00 uur de handtekeningen die wij verzameld hebben met de petitie ‘Geen BTW op Bio’ in ontvangst te nemen. We lichten deze uitnodiging hieronder graag toe.

Zoals u wellicht weet is de Biowinkelvereniging vorig jaar november een campagne en petitie gestart rondom de echte prijs van ons eten, omdat wij vinden dat het roer om moet. Biologische voeding lijkt ten prooi te vallen aan de race naar de laagste prijs op voeding. Dat mag in onze optiek absoluut niet gebeuren, want biologisch staat voor het welzijn van het milieu, klimaat, leefomgeving, mens en dier. Wij vinden het daarom belangrijk om consumenten meer inzicht te geven in de echte prijs van ons eten.

De 100 dagen durende campagne ‘geen BTW op bio’ laat middels 5 thema’s zien hoe met biologische voeding geld kan worden bespaard, nu én in de toekomst. We willen aan de kaak stellen dat biologische voeding onterecht extra wordt belast en hiermee het nieuwe kabinet ertoe bewegen de BTW op biologische voeding zelfs te verlagen naar 0%. De campagne wordt gesteund door prominente experts en onderbouwd met onderzoeken, rapporten en publicaties.

Met de petitie ‘Geen BTW op Bio’ constateren wij, ondernemers van biologische speciaalzaken, dat we een breed gedragen onderwerp aansnijden gezien de velen die onze petitie al ondertekenden. Omdat de prijs van biologische voeding relatief hoger is leidt de btw in procenten naar een nog groter absoluut prijsverschil, hiermee wordt biologische voeding onterecht extra belast. Het is de taak van de overheid om drinkwaterbronnen, klimaat, biodiversiteit, bodem en gezondheid te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. De teeltwijze van biologische producten draagt hier aantoonbaar aan bij en is hiermee een effectieve maatregel gebleken. Daarbij bespaart de productie van biologische voeding de belastingbetaler aantoonbaar veel geld.

We verzoeken de regering zolang de vervuiler niet betaalt, de producenten en eindgebruikers van biologische producten tegemoet te komen. Ons voorstel is dan ook geen btw op bio. Zodat de consument beloond wordt voor zijn keuze voor biologisch geteelde voeding. Wat daarbij weer helpt om de noodzakelijke transitie naar verduurzaming van ons voedselsysteem te versnellen.   

In uw werk als politicus en fractievoorzitter voor Groenlinks zien wij dat u de biologische branche een warm hart toe draagt en dat u net als wij de noodzakelijke veranderingen in ons voedselsysteem liever vandaag dan gisteren bespreekbaar maakt en aanpakt. We zien overeenkomstige idealen ook op het fair-pricing principe en brengen dit graag gezamenlijk verder onder de aandacht, waarbij wij ook de consument een stem kunnen geven.

Graag horen we of u op onze uitnodiging in gaat en of we u op woensdag 14 maart om 11.00 uur de handtekeningen mogen overhandigen.

Alvast hartelijk bedankt voor uw reactie.

 

Met vriendelijke groet,
Namens bestuur en leden van de Biowinkelvereniging

Roosmarijn Saat
Voorzitter Biowinkelvereniging

De Biowinkelvereniging is een samenwerking van biologische speciaalzaken
en die onder de formules van Ekoplaza, Natuurwinkel en Odin.